Tekst: Linn Elise Jakhelln
Foto: Synne Kvam

I jakten på det nyeste og beste utstyret kjøper nordmenn årlig enorme mengder fritidsutstyr. Denne bruk-og-kast mentaliteten er i seg selv ikke bra for planeten. Når stadig flere produkter i tillegg er basert på teknologi som kan inneholde miljøskadelige stoffer, er det kanskje ikke så rart at Miljøvettregel nummer to sier «Sats på opplevelser, ikke utstyr!».

Men hva gjør du da, når du står der med en turbukse som plutselig er blitt litt trang over rumpa, en brukket teltstang – eller ikke finner fiskestanga, som du var sikker på at du hadde stående innerst i boden?

Jo, du satser på gjenbruk! Turutstyr trenger ikke være nytt for å gjøre nytten sin. Og det er overraskende mye som kan repareres. Her får du seks tips til hvordan du kan unngå å bruke masse penger på nytt, fancy utstyr, samtidig som du tar vare på miljøet.

Seks tips til gjenbruk av turutstyr:

1. Arranger en byttekveld

Har du et par for store fjellsko liggende, eller kunne trenge noen gode turklær? Bytting av alt fra verktøy til bøker og klær, blir stadig mer populært. Hvorfor ikke invitere venner og kjente til en byttekveld for friluftsutstyr?

Du velger selv hvordan du vil at byttingen skal foregå, men en enkel og velprøvd måte å gjøre det på er: 1) Hver enkelt tar med rene og hele ting hjemmefra, som de ikke lenger har bruk for. 2) Tingene plasseres utover gulvet, eller kan legges på bord. Er det mange ting kan de sorteres litt etter kategori – klær for seg, redskaper for seg, typisk vinterutstyr, som ski og skøyter, for seg, osv. 3) Alle tar det de har lyst på – og går fornøyde hjem med «nye» ting. 4) Det som blir til overs gis til en bruktbutikk, eller legges i en Fretex-container. Så enkelt kan det gjøres!

2. Få utstyret ditt reparert i en butikk

Visste du at mange utstyrsprodusenter tilbyr reparasjon i sine butikker, eller kan tilby originaldeler dersom du vil reparere selv? Hos både Bergans, Helsport, Norrøna og en rekke andre utstyrsprodusenter kan du få fikset glidelåser, lappet rifter eller få byttet ut deler på utstyret ditt. Ta kontakt med de ulike produsentene for informasjon om priser! Fjällräven Brand Store i Oslo har også en egen voksestasjon, hvor du kan få turklærne dine preparert med voks, som gjør dem mer motstandsdyktige mot vind og vær – og dermed gir dem forlenget levetid.

BEVISSTE PRODUSENTER: Brekker du teltstanga på tur, er det gode muligheter for at produsenten kan reparere den for deg. Foto: Synne Kvam