DNT Lørenskog Turlag arrangerer Kom deg ut-dag søndag 01.september. Det er natursti for små og store fra Losby Besøksgård fra kl. 10 til Mønevann hvor hovedarrangementet er kl 11 til 15. Her blir det bruk av kanoer, «ball på vannet» med barn inni, ridning på hest og andre aktiviteter for barn. Vi deler ut pølser med tilbehør som du selv griller på tente ildsteder og bålpanner. Vi deler også ut frukt og mye annet.
2024 – Mineralløpet / Minerállaviehkam
Beskrivelse av Mineralløpet
Mineralløpet arrangeres på Drag. Stedet har en mer enn 100 år gammel gruvehistorie og ligger i et svært attraktivt geologisk område. Mineralløpet er et løp på ca. 8 km. 5 km. av løypetraseen går på asfalt og ca. 3 km. går på grusvei. Løpet starter på Tysfjord ASVO. Det går rundt Nordnesbukta og opp mot Grønnholla (banen), følger øverveien til Lapplægeret og følger RV827 tilbake til Tysfjord ASVO. Vi gjør oppmerksom på at ca 2 km av løypa langs RV827 er uten gang -og sykkelsti.
Løypetraseen går i industrihistoriske omgivelser, med gruver på «alle» kanter.
Minerállaviehkama gåvådus
Minerállaviehkam ásaduvvá Ájluovtan. Danna le ienebuv gå 100 jage gruvvohiståvrrå, ja geologalattjat la Ájluokta viehka miellagiddis duobddágin. Minerállaviehkam la gávtse kilomehtera guhka viegos. Vihtta kilomehtera viegadagás la asfálltarahte ja gålmmå kilomehtera sjárrarahte. Viehkam álggá Tysfjord ASVO:n, dassta Nordnesa guovlluj ja suores Grønnhollaj. Dassta tjuovvu badjerahtev Vuomátjij ja dassta vas RV 827 milta ASVO:j. Mujttádahttep guokta kilomehtera RV827 milta ij la vádtsem- ja syhkalbálges.
Viegadahka le industrijjahiståvrålasj birrusijn, gruvvo «juohkka» guovlojn.
Tur 2 – Ystaneset, Stolmen
Tur til Ystaneset på Stolmen
Ferje frå Sandvikvåg til Husavik/Austevoll kl 0930. Kjører samla i bilar frå Vabakkjen kl 0830.
Turen startar i Sætrevik på Nordvestsida av Stolmen. Området me skulle gå i var ein del av utmarka til folk på Hevrøy ,her hadde dei kyrene sine på sommarbeite, og rodde over morgon og kveld for å mjølka.
Me går langs dei gamle murane etter stølshusa , gjennom gamalt kulturbeite , her står også nokre store flotte steinmurar som eit minne om farne tider.
På rundturen gjennom Ystaneset passerte me og dei gamle torvtaka der folk på Hevrøy henta vinterbrensel . Og her er me i villsauen sitt rike.
Bruk gode sko. Middels tur, noko kupert terreng.
Kjentmann: Jarle Hevrøy
Turleiar: Otto Holm, mob. 403 10 939
Retur med ferje på ettermiddagen.
Aktiv til 100 – Gapahuken i Skjephaugen, Stord
Aktiv til 100 er for alle som går til Gapahuken i Skjephaugen for å drikka bålkaffi. Ein har med niste. Ein kan gå frå p-plass i Skjephaugen eller på Vabakkjen. Flatt og greit gåterreng. Ca 20-30 min alt etter fysisk form.
Tur 1 Heio – Stovegolvet – Kattnakken – Heio
Frammøte på Vabakkjen før kl 10.00. Samlar oss i bilar og kjører til Heio kl 10.00.
Startar på Heio, går Sherpatrappene til Kvelve, vidare til Stovegolvet. Ca 1 time.
Frå 390 m til ca 703.
Vidare mot Kattnakken. Ned vegen til Heio.
Gode fjellsko. Lett gåterreng.
Aktiv til 100 Hustrudalen, Litlabø, Stord
Kort tur inn til Gapahuk der ein serverer bålkokt kaffi. Flatt terreng å gå. Sosialt. Passar for seniorar.
Sykkeltur til Stifjell
Denne turen arrangeres av senior-utvalget. Det er likevel ikke noe i veien for at yngre medlemmer kan delta.
Sykkelturen starter ved bommen ved avkjørselen fra E6 øverst i Stokkedalen. Det går en grusvei som starter på ca 370 moh. Veien til Stifjell er ca 11 km, og ender på ca 600 moh.
Vi tenner bål, ta gjerne med et par vedpinner, lappesaker, mat og drikke.
Vi låner sykkel-tilhenger fra kommunen. Alle som ønsker å bruke denne bes melde fra til Rolf. For transport av sykler og samordning av kjøring; møt opp ved BUL-banen i Bossekop kl 10, eller ved Coop-butikken på Kronstad kl 10.15.
Kulturminnetur til Lodiken, Beskades
Vi møtes ved BUL-banen/BUL-huset i Bossekop kl 10, og fyller opp biler. Det kan være lurt å ha en høy bil da veien er lav standard. Dersom noen trenger skyss, si fra til Rolf, tlf 95240774, innen 28. august kl. 12. Vi prøver å få satt opp felles busstransport for de som ikke har bil, og anbefaler kompiskjøring. Mer info kommer seinere. Ta kontakt med turleder om du har/trenger et ledig sete. Det er greit å ha en litt høy bil da grusveien ikke er den beste.
Vi går sammen fra merket parkeringsplass ved gamleveien mellom Gargia og Suolovuopmi. Derfra er det 3 km. å gå inn til Lodiken i enkelt terreng. Det blir guidet tur med Geir Ivar Johansen, Verdensarvkoordinator ved Alta museum som forteller om det vitenskapelige arbeidet som Struve m.fl gjennomførte på 1800-tallet for å måle jordasstørrelse og krumming. Lodiken er ett av mange målepunkter som ble benyttet.
Turen passer for alle, og vi anbefaler den for barn fra 10 år. Det blir enkel servering.
Postruta Karasjok til Alta – Historisk vandrerute
Turen har lange dagsetapper og krever svært god erfaring med å gå med sekk over flere dager.
Alt av utstyr må bæres i sekken; klær, kokeutstyr, telt, liggeunderlag, sovepose, mat for 5 dager (frokost, lunsj middag).
Overnatting vil i all hovedsak foregå ute i telt. For de som vil booke seng, frokost m.m. på Ravnastua, ordnes dette på egenhånd. Det blir felles middag på Ravnastua.
Mellom Ravnastua og Bojobæskihytta blir det overnatting i telt.
Turlagets hytter (Bojobæski, Reinbukkelv) benyttes til bespisning, opphold og sosialt samvær. På Bojobæskihytta er det 8 sengeplasser, som kan benyttes. Reinbukkelv har kun 2 sengeplasser.
Adkomst Ássebákti privat eller med kollektivtransport.
Bussavgang Alta sentrum, fredag 30.08 kl.08.00. Ankomst Ássebákti kl.1100. Vandrestart fra Ássbákti kl.12.00.
Webmøte blir gjennomført i forkant av turen. Der det bli gjennomgang av ruta, logistikk, utstyr m.m. Varsel om webmøte kommer på epost, gjennomføres ca 14 dager før turstart.
Seminar og debatt: «Grenseløst friluftsliv»
Dato: tirsdag 3. september, kl. 10:00 – 14:00
Sted: Badeparken, Drøbak
I forbindelse med Friluftslivets Uke 2024 inviterer FNF Oslo og Akershus og FNF Østfold organisasjoner, myndigheter, fagfolk og politikere til seminar om regional planlegging.
Det vil bli innlegg fra fagfolk, organisasjoner og myndigheter om utfordringer og eksempler med planlegging på tvers av kommuner og fylker. På slutten av dagen vil inviterte politikere få diskutere hvordan de vil bidra til å sikre god helhetlig planlegging i regionen.
Arrangementet er også en del av Kysti-uka i regi av Folloregionen.
Arrangementet er åpent for alle!
Det vil bli gjort opptak som tilgjengeliggjøres i etterkant.
Slik skal Buskerud følge opp den internasjonale naturavtalen
I desember 2022 ble verdens land enige om et globalt rammeverk for å bevare naturen, også kjent som naturavtalen. Målet er å stanse tapet av natur globalt og bevare vårt naturmangfold.
I forbindelse med Friluftslivets Uke 2024, inviterer Forum for Natur og Friluftsliv (FNF) Buskerud til politisk debatt om hvordan nye Buskerud fylkeskommune vil følge opp den internasjonale naturavtalen som Norge har forpliktet seg til.
Målet for dagen er å lære om hva den internasjonale naturavtalen innebærer, og hvordan Buskerud fylkeskommune jobber for å nå de målene og forpliktelsene vi har satt oss.
Når: Onsdag 4. september kl. 10:00-14:00
Hvor: Blekktjern i Drammen. Vi arrangerer fellestur opp.
Møte- og debattleder: Naturfotograf og politiker, Arne Nævra.
PROGRAM:
10:00- 10:30: Felles gåtur fra Drafnkollen fotballbane til Blekktjern med turledere fra DNT Drammen og Omegn.
10:30- 11:00: Enkel servering og myldring.
11:00- 11:10: Velkommen ved styreleder i FNF Buskerud, Rune Håndlykken (DNT Drammen og Omegn).
11:10- 11:40: Hva er den internasjonale naturavtalen, og hvordan kan vi på best mulig måte følge opp denne?
Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet nasjonalt.
11:40- 12:00: Hvordan kan man jobbe med natur- og arealforvaltning på en bærekraftig måte?
Halvard Lægreid, Spesialrådgiver i KS- Kommunesektorens arbeidsgiver- og interesseorganisasjon.
12:00- 12:15: Kaffepause
12:15- 13:15: Politisk debatt med politiske representanter fra Buskerud fylkesting.
• Hvordan skal Buskerud fylkeskommune følge opp den internasjonale naturavtalen?
• Er det noen konkrete tiltak som skal gjennomføres?
• Hvordan kan jeg som fylkespolitiker bidra til å bevare naturen?
Telttur med Barnas Turlag Tysvær
Bli med Barnas Turlag Tysvær på teltovernatting på Leira i Nedstrand. På en Barnas Turlag tur møter en andre familier som har barn i alderen 0 – 12 år og som liker og har lyst til å teste ut friluftslivet.
Denne helgen skal de på teltovernatting og håper på mange tel ved badeplassen på Leira. Les mer og meld på alle deltagerne. Det er gratis å bli med.
Overnattingstur til Simlebu med Barnas Turlag
Barnas Turlag Haugesund inviterer til fjelltur med overnatting på Simlebu i Etnefjellet.
Les mer om turen i lenken, samt påmelding:
Friluftslivets dag med Barnas Turlag Sveio
Barnas Turlag Sveio inviterer barn i alderen 0 – 12 år med foreldre, besteforeldre, eldre søsken, tanter og onkler til Frilutfslivets dag ved Bjellandselva i Sveio!
Turen går en selv og er på 3 km tur/retur, langs tydelig sti, og passer for barn fra 3 år eller yngre i bæremeis. På turen ned til grindabygget kan både barn og voksne delta i spørsmålskonkurranse. Lever løsningsordet ditt til BT Sveio nede ved Vigdarvatnet. Flotte premier vil bli trukket blant alle deltakere.
Barnas Turlag Sveio deler ut en gratis pølse til barna, samt grillspyd.
Les mer om arrangementet:
Kom deg ut- dagen med Barnas Turlag Vindafjord
Barnas Turlag Vindafjord inviterer barn i alderen 0 -12 år med foreldre, onkler, tanter, besteforeldre til å bli med ut på årets Kom deg ut-dag. Bli med på krabbefiske og bading. Husk å ta med utsyr om dere har det. Barnas Turlag fyrer opp griller og deler ut gillspyd og en gratis pølse til hver. Husk å meld dere på slik at vi får nok pølser til alle.
Det blir satt opp en tur-løype og mulighet for å vinne premie for de som levere inn svarslipp før arrangementet er slutt.
På en Barnas Turlag ture er det foreldre som har ansvar for egne barn under hele arrangementet. Husk å hold øye med egne barn om de skal bade.
Natt i naturen med DNT ung Haugesund
Natt i naturen med DNT ung Haugesund er for ungdommer mellom 13 – 25 år.
DNT ung er turer for og av ungdom. Turlederne møter alle deltagerne på Stemmen og går samlet opp til Friluftslivets hus.
Turen fra Stemmen til Friluftshuset er på under 1 km og går på gruset vei.
DNT ung legger opp til en sosial kveld og natt, hvor det blant annet blir pizza på bål. Ta med hengekøye og god sovepose!
Les mer i linken
Insektjakt for hele familien
Biofokus har nylig kartlagt insektlivet på Hestejordene. Med midler fra Sparebankstiftelse har de i den forbindelse laget et opplegg for barn i barneskolealder, der barna inviteres med på insektjakt. for å lære om og bli bedre kjent med insektene. I friluftslivets uke 2024 tester vi ut dette opplegget for første gang! Barna kan komme alene, men det er også fint hvis de har med foreldre, som kanskje kan hjelpe til litt, særlig for yngere barn.
Hestejordene ligger lett tilgjengelig mellom Linderud og Rødtvet. Oppmøte på utfartsparkeringen øverst i Utfartsveien ved Krigsskolen på Linderud kl. 17.
Hvis du har, så ta med håv og en tom, helst hvit isboks til å tømme håven oppi, så det er lett å se dyra.
Det er ingen påmelding.
Familietur fra Holmen til Bestumkilen
Startsted: Holmen T-banestasjon
Vi går nedover til Bestumkilen med flere stopp underveis på interessante steder.
Guider og kart følger oss.
Mulighet til å hoppe av underveis. Turen ender ved Bestumkilen.
Derfra er det tog / trikk og busser.
Turen passer for familier, og alle som kan gå på sti.
Ingen påmelding, kom som du er. Mer info på Facebook.
Villmarksgruppa – for god psykisk helse
Villmarksgruppa går tur hver tirsdag. Vi fokuserer på felleskap og god psykisk helse, og vi tenker at det å bruke naturen aktivt er medisin i seg selv.
Villmarksgruppa er et samarbeid mellom Larvik og Omegns Turistforening (LOT) og Larvik kommune, rus og psykisk helsehjelp.
Vårt mål er at alle skal kjenne seg trygge i gruppa. Bålet tennes og de gode samtalene rundt bålet er viktige for oss. Vi brukes som oftest nærområdet, men krysser også kommunegrenser. Det blir for det meste enkle turer som ikke krever mye utstyr, men husk varme klær, gode sko, og ta med deg lunsj.
Oversikt over turene finner du i eget turprogram som fås ved forespørsel. Ta kontakt for mer informasjon.
Er dette noe for deg?
Ferskingkurs i friluftsliv
Har du lyst til å komme deg mer ut, men trenger mer motivasjon og kunnskap? Naturen er tilgjengelig for alle, men terskelen for å bruke den kan oppleves for høy for mange. Dette er et hyggelig og lærerikt kurs på 10 timer, fordelt på to kursdager. Målet er ikke at folk skal være klare for å krysse Hardangervidda på ski etter kurset, men at de skal kunne gå på dagsturer i nærmiljøet. Kurset vil gi deg inspirasjon, trygghet og selvtillit til å komme deg mer ut.
Temaene på kurset er bålfyring, matlaging ute, bruk av primus, kart, kompass, turplanlegging, bekledning, pakking av dagstursekk, allemannsretten, stier og merking og DNT sitt tilbud.
Gradering av kurset: Lett. Passer for deg som er fersk i friluftsliv.
Tidspunkt: Kurset går over to dager, lørdag 7. og søndag 8. september kl. 10-17. Du melder deg på begge dagene, det er ikke mulig å delta kun en dag.
Utstyr: Drikkeflaske. Niste. Klær etter vær. Ekstra genser. Sitteunderlag. Liten sekk. Kursholderne har ellers med det som trengs.
Kursbevis: Alle som deltar får deltakerhefte og kursbevis.
Har du dårlig økonomi og ønsker å delta på kurset? Kontakt oss på larvik@dnt.no så finner vi en grei løsning.
Foto: Fotograf Menden
Sopputstilling og soppkontroll
Kongsvinger sopp- og nyttevekstforening er i år på Bæreia, på soppens dag. Vi har sopputstilling og masse info å dele med oss. Kom innom. Det er også mulighet for sopptur. Får vi til smaksprøver? Konkurranse for barn. Kjempefint om du har med deg sopp til kontroll, når du kommer. Ingen påmelding. Gratis.
Friluftsgudstjeneste v/4H hytta
Reinrosa 4H arrangerer Friluftsgudstjeneste ved 4H hytta oppe ved Tverrelva, mot Pilteri, i samarbeid med Nordreisa menighetskontor.
Den starter kl 12, og det er ca en halv times gange dit, etter en fin rullestolvei, ca 2,5 km.
Dette arrangementet passer for alle og er gratis.
Oppe ved hytta serverer vi grilla laks, kaffe, saft og vafler til alle.
Natt i naturen ved O-hytta
Sørreisa O-lag inviterer til Natt i Naturen ved vår klubbhytte O-hytta som ligger på Heia i Sørreisa.
Se informasjon om O-hytta på denne siden: https://www.sorreisa-olag.no/o-hytta-3/
O-hytta har ikke innlagt vann, men det henter vi i en bekk i nærheten. Det er gode fasiliteter for å lage og spise mat. Vi har to vedovner og bra med sitteplasser. Det er ikke toalett inne i hytta men vi har en utedo rett ved hytta.
For de som ikke vet hvordan man kommer seg til O-hytta så organiserer vi felles avmarsj fra Fossmoen kl. 18. Resten kan komme når de vil.
Vi har en fin bålplass rett foran O-hytta hvor vi vil grille pølser. Vi ordner pølser og tilbehør, men ta gjerne med mat og drikke selv så er du sikker på at du får.
Skulle været bli dårlig og noen får lyst til å sove inne på O-hytta, eller andre årsaker gjør at noen vil sove inne, så har vi godt med soveplasser på loftet.
Dette blir koselig! Bli med på Natt i naturen ved O-hytta.
Åpen hytte i Snøhytta
Vi ønsker velkommen til besøk i Snøhytta! Ta turen langs merket løype fra Bjørgan eller følg Geitfjellvegen. I Snøhytta byr vi på saft, kaffe og vafler. De som ønsker må gjerne overnatte, ta evt. med mat og utstyr for dette. Snøhytta er flott utgangspunkt for turer videre innover fjellet: Marmorgrottene, Reinsjøen, Geitfjelltoppen for å nevne noen turmål.
Følg gjerne Røde Kors Grong på facebook, for å se mer om vår aktivitet.
Velkommen til åpen dag på Heiahytta
Grong Røde Kors inviterer til åpen dag på Heiahytta. Vi byr på saft, kaffe og vafler, samt et flott turterreng og en natursti som passer fint for barnefamilier. Velkommen!
Følg gjerne Røde Kors Grong på facebook for å få vite mer om vår aktivitet!
Onsdagspadling – Grenland Havpadleklubb
Onsdagspadling for alle. Turen starter kl 18:00. Regn med tid for sjøsetting og klargjøring av kajakk i forkant av dette.
Turen går i skjermet farvann med erfaren turleder. Vi padler i ca en time, gjør strandhugg, før vi returnerer.
Hvor turen går avhenger av vær, vind og deltakernes dagsform, men Løvøya og/eller Sildevika er ofte besøkt. Dette er tur som passer for nybegynnere.
Jentetur til Veaholmen – Grenland Havpadleklubb
Vi inviterer til jdametur til Veaholmen. Dette er en lavterskeltur for deg som ønsker og padle sammen med andre under trygge forhold, og å komme i gang med telting. Damer med erfaring er selvfølgelig mer enn velkomne også.
Turen går til Veaholmen på lørdag hvor vi har basecampen. Det krever ikke mye padleerfaring å padle ut dit. Vi tilpasser etter værforholdet, og turleder holder dere oppdatert når turen nærmer seg. Ut fra deltagernes ønsker legger vi opp alt fra padletur, yoga, topptur (feks. Storefjell på Håøya), lek i vannet og ikke minst hyggelig samvær. Motto for helgen er å hygge seg å ha det gøy. Tilbake på søndag etter ønske, men senest kl 17 på Bjønnes brygge.
Geologiutstilling i biblioteket
Biblioteket har en utstilling av mange forskjellige mineraler. Denne kan alle komme å se på i bibliotekets åpningstider.
Mandag: 09.00-14.00
Tirsdag: 12.00-19.00
Onsdag: 10.00-15.00
Torsdag 09.00-14.00 & 17.00-19.00
Fredag: 09.00- 14.00
Alle er hjertelig velkommen, arrangementet er gratis.
Moro med orientering på Sætra
Sørreisa O-lag deltok i fjor for første gang på Skøelv IGLs aktivitetsdag på Sætra i Skardalen. Det ble en kjempedag, og vi stiller på nytt i år. Se reportasje på vår hjemmeside fra fjorårets arrangement: https://www.sorreisa-olag.no/2023/09/03/flott-dag-pa-saetra/
Årets opplegg er ikke spikret, men det vil bli orienteringsaktiviteter som passer for alle, ung som gammel, for hele familien. Du trenger ikke kunne kart og kompass. Har du aldri prøvd orientering før men kan tenke deg å prøve, så er det ingen grunn til å nøle. Kom og bli med. Orientering er kjempeartig! Vi gir instruksjon og veiledning. Vi kommer tilbake med nærmere informasjon når vi har opplegget helt ferdig.
Nordmarka 1-2-3
Orienteringsposter venter i nærskogen. Løyper for alle aldre. Gå tur sammen, eller konkurrer mot andre. Du får låne tidtakerbrikke gratis. Arrangementet går hver uke, men er gratis i Friluftslivets uke. Etter løpet er det gratis servering, saft og kaffe, samt noe å tygge på. Velkommen til skogsfest!
Historisk vandring i Hvervenbukta og langs Gjersjøelva
Vi starter på parkeringsplassen i Hvervenbukta. Forteller litt om gammel steinalderlokalitet, barokkhagen i Hvervenbukta med grunnmuren fra Stubljan som brant i 1913. Kanonstilling, navneveggen og paviljongen. Deretter vandrer vi Innom Langbygningen før vi går til oppgangssagen og kvernhuset. Der tar vi en liten matpause. Deretter går vi naturstien langs Gjersjøelva og ser Norges eldste sagfundamenter, rester etter kruttverk, sager og møller. Er vi heldig ser vi laks og sjøørret som har gått opp elva for å gyte. Turen tar fire timer og en trenger godt fottøy.
For interesserte selges boken «Sager og slekter» som omhandler Ljansgodsets eiere av Finn Erhard Johannesen.
Østmarkmarsjen
Vandring/turmarsj fra Skullerudstua.
Starttid: 10:00 – 13:00 for 6 og 11 km, kl. 10:00 – 11:00 for 20 km.
Vandringen går langs merkede løyper i Østmarka.
6 km løype er HC og barnevognvennlig.
Dette er turer som passer for alle. Du trenger ikke utstyr utover gode sko, og klær etter vær og temperatur.
Dette er et gratis arrangement, men hvis du ønsker stempel og medalje må du betale for dette før du starter.
Det er ingen påmelding
Ungdomstur til Via Ferrata
Barnas Turlag inviterer ungdom til Via Ferrata ved Brekke sluser. Av sikkerhetshensyn er nedre vektgrense 40 kg. Mer informasjon om egenandel, påmelding og selve arrangementet blir annonsert på Facebook og på www.tfl.no
Mosteråsrunden og Middagsåsrunden på Aspedammen
Dette er en rundtur for voksne ved Aspedammen på ca 9 km og ca fire timer med rast. Vi går rundene gjennom deler av stenhoggerriket ved Iddefjorden og går innom Lørdagsåsen utsiktspunkt hvor det også er en gapahuk. Turen er klassifiset som middels krevende.
Seniortur til Smuksjøseter Fjellstue i Rondane
Vi inviterer våre seniorer til fjelltur i Rondane f.o.m søndag 8.september t.om. fredag 13.september. Påmeldingsfrist til Ingrid Kristine Solheim før 1.juli. Det blir buss tur – retur.
Kom deg ut-dagen
Barnas Turlag i Tistedalen Friluftslag inviterer familier til en dag i soppens tegn i samarbeid med Halden Soppforening.
Frammøte ved Tistedalen Skianlegg på Ertemoen.
Ferskingkurs i Friluftsliv
Har du lyst til å komme deg mer ut, men trenger mer motivasjon og kunnskap?
Naturen er tilgjengelig for alle, men terskelen for å bruke den kan oppleves for høy for mange. Dette er et hyggelig og lærerikt kurs på 10 timer, fordelt på to kursdager. Målet er ikke at folk skal være klare for å krysse Hardangervidda på ski etter kurset, men at de skal kunne gå på dagsturer i nærmiljøet. Kurset vil gi deg inspirasjon, trygghet og selvtillit til å komme deg mer ut.
Se link for mer informasjon og påmelding 🙂
Stifinner’n tur-orientering 2024
Velkommen til nok en turorienteringssesong med muligheter for å få mange hyggelige og spennende turer på jakt etter poster i våre flotte områder i søndre del av Nordmarka og nærliggende byområder! Hovedoppleggene våre er Stifinner’n Familie, som er 7 relativt korte og enkle «grønne» og «blå» turer i vårt nærmiljø tilpasset de som ikke har så mye erfaring med kart og kompass eller som ikke har like lett for å bevege seg i ulendt terreng, og Stifinner’n, som er «røde» og «svarte» turer litt lenger innover i marka og som er mer krevende både fysisk og orienteringsteknisk og som derfor stiller større krav til orienteringsferdighetene. Postene kan besøkes i valgfri rekkefølge, og siden mange av turene er lagt i tilstøtende områder, er det mange muligheter for å komponere din egen tur med passende lengde.
Disse to hovedoppleggene kan kjøpes i form av hefter i utvalgte butikker og elektronisk her på nettsiden. Her kan du også kjøpe eller laste ned gratis flere andre turer. Kjøper du heftene følger det med tre «konvoluttkoder» i hvert hefte for gratis nedlasting av alle turene som inngår i det enkelte heftet.
Gyldenløve Bryggefestival
Søndag 8. september fra 1100 til 1600 har vi gleden av å invitere til festival på nedre del av Strømsø i Drammen, ved Gyldenløve Brygge og Tangenkaia. Det er andre gang frivillige organisasjoner i Drammen går sammen og arrangerer Gyldenløve Bryggefestival. I år vil den være en del Friluftslivets uke og Kulturminnedagene 2024.
Gyldenløve Bryggefestival arrangeres i det som karakteriseres som Drammens Historiske Hjerte. Her ligger noe av Norges best bevarte 1600-talls bebyggelse, og ved Tangenkaia trekkes linjene tilbake til byens stolte maritime historie. Noen av fylkets store friluftsorganisasjoner er samlet i en av Sjøbodene på Gyldenløve Brygge. Knutepunkt Strømsø, som er et samlingspunkt for innbyggerne, hvor det er mange aktiviteter for barn og unge, ligger sentralt plassert i hjertet av bydelen.
Det blir en dag med aktiviteter for store og små, på land og vann. Kan hende får du økt kunnskap om den stolte historien til byen din og muligheten til å dele dine tanker om hvordan det planlegges at den skal utvikle seg i årene som kommer, eller finner en fritidsaktivitet du får lyst til å begynne med. Her er det mange muligheter! Vi kommer tilbake med programmet for dagen og legger ut nettsider som presenterer de forskjellige deltakerne på festivalen før sommerferien.
Disse organisasjonene deltar på festivalen:
Nærutvalget Bydel 7 Strømsø, Drammen Kommune Knutepunkt Strømsø, Drammen Kommune Strømsø 2030, DNT Drammen og Omegn og Gyldenløve Kajakklubb, Norges Jeger og Fiskerforbund Buskerud, Hageselskapet Drammen, Buskerud RC Båt Klubb, Kystlaget Gyldenløve Skuteforening, Drammen Kommune Kulturarv, Drammen Historielag, Slekt og Data Drammen, Drammen Sjømannsforening, Drammen Sjøspeidere/Christiane, Motorhistorisk Klubb Drammen, 2CV Klubben, Drammen Fotoklubb, Jasmin Kvinnenettverk og Tangenkaia Eiendom. Medieproduksjon ved den kjente filmfotografen og friluftsmannen Arne Nævra holder foredrag om natur og historie fra en seiltur til Det Antarktiske kontinent.
Det arbeides med og vil komme til flere deltakere frem mot festivalen. Representerer du en frivillig organisasjon som kunne tenke seg være med, ta kontakt med oss.
Kontaktpersoner:
Torill Flyen Nærutvalget Kommunedel 7 Strømsø
Jens Petter Ørjansen DNT Drammen og Omegn
Kyststiuken i Follo
I Follo ønsker vi å gjøre Friluftslivets uke til Kyststiuken i Follo. Vi har oppfordret organisasjoner, familier, skoler, barnehager og næringsliv til å bli med og både arrangere og støtte opp om, ulike aktiviteter og initiativ langs kyststien i Follo denne uken. Mer info om ulike aktiviteter kommer etterhvert. Både her på siden og på facebooksiden vår.
Bærum Naturfestival – Lysakerelvas øvre del
Søndag 8. september kl 1315. Vandring langs Lysakerelvas øvdre deler fra Grinidammen til Fådpassasjen (Jar).
Turbrosjyren «Opplevelser langs Lysakerelva» deles ut til de fremmøtte.
Oppmøte ved Svingen bru over Grinidammen kl 13.00
Østeråsbanen ved Ekraveien ankomst kl 13.03 fra Oslo, kl 13.05 fra Østerås.
230 bussen fra Sandvika eller Bekkestua som ankommer Grinidammen kl 13.03.
Turen tar ca. 1 ½ time
Turleder er John Tibballs, tlf: 469 24 125, ePost: j.e.tibballs@hotmail.com
Stiene langs Lysakerelva i Bærum er krevende, særlig etter regn. Godt fottøy er essensielt, gangstaver bra å ha med.
Bærum Naturfestival – Botanisk rusletur langs Sandvikselva
Fremmøte: Utenfor parkeringshuset ved Sandvika videregående skole, Sandvika. Samarbeidspartner: Bærum Elveforum
Vi i Buskerud Botaniske Forening bekymrer oss for tilstanden i fjorden, og for elver og vann. I den forbindelse tenker vi å bidra med den aktiviteten vi er best på, nemlig artskartlegging. Sommeren 2024 kommer vi til å være i felt, med kurs og kartlegging. Vi ser vel for oss at dette er et prosjekt vi må arbeide med over lengre tid. I forhold til livet i fjorden, er jo også floraen/tilstanden i alt vann som renner ut i fjorden viktig.
Det blir det opplæring i bruk av mobilversjonen av artsobservasjoner, mobil.artsobservasjoner.no. Du kan se hvordan funksjonen virker på en pc på denne lenka. Brukerne må stille inn kameraet på mobilen slik at koordinater registreres på bildet. Så leser programmet tid og sted fra bildet, og Artsoraklet vil foreslå en art (som må kvalitetssikres). Så kom igjen, skaff deg brukernavn og passord på artsobservasjoner.no. Når du velger Bidra med ditt funn, og følger instruksjonene, kan du siden gå inn og kontrollere funnet via pc’en.
Dersom du vil jobbe med vannplanter på egen hånd, se på NIVAs flora på nett, Fotoflora for norske vannplanter: https://www.niva.no/omradesider/fotoflora-for-norske-vannplanter.
Bærum Naturfestival – Rusletur langs Øverlandselva
Søndag 1. september kl. 12:00 – ca 15:30. Rusletur «Opplevelser langs Øverlandselva».
Vi følger sti og turvei nedover langs Øverlandselven ca 5 km til østre ende av Engervannet, etter å ha vært nedom den gamle Øverlandsbroa. Vi hører om industri- og kultursteder, samt får med oss elvas mangfold av landskap og natur, tidligere kverner, pottemakeri, kalkovner, sagbruk, samt litt gårdshistorie. På Kverntangen v/Blomsterkroken tar vi en utvidet rast. Videre gjennom Kloppa Naturreservat til Engerjordet/Halvorsens vei hvor vandringen avsluttes. Buss 230 fra ”Engerjordet» stoppested til Bekkestua eller Sandvika. Man kan ev. fortsette selv til Sandvika langs Engervannet.
Arrangør: Bærum Elveforum
Turleder: Martin Nickelsen, tlf. 916 02 112, e-post martin@nickelsen.com
Møtested: Øverland utfartsparkering. Ta buss 150 fra Bekkestua eller Bærums Verk til ”Åsterud” stoppested og gå ned til P-plassen.
Møtetid: 11:50
Husk godt fottøy etter været.
Velkommen til vandring!
Geologiens dag i Guovdageaidnu
Vi har utstilling om mineraler og geologi, med hovedvekt på Guovdageaidnu. Torsdag og fredag er det tilbud til skoler etter påmelding, og lørdag åpen dag med informasjon om pågående mineralutvinning og mineralleiting i kommunen.
Mesteparten av arrangementet vil være innendørs, men vi vil også forsøke å få lagt inn besøk ved et eller flere steder der det har pågått eller pågår mineralutvinning. Dette må vi gjøre i samarbeid med andre, så det er for tidlig å gå ut med mer konkrete opplysninger om dette. Om vi ikke får til noen lengre ekskursjon, vil vi gå til et nedlagt steinbrudd i gangavstand fra kulturhuset. Der er det tatt ut en svært spesiell bergart, som geologene kaller «kautokeinokonglomerat». (Se bildet.)
Frogn på langs
Frogn på langs 2024 – søndag 8.september
En kulturell turmarsj og skogsløp, for hele familien.
Turen går gjennom vekslende skog- og kulturlandskap via historiske plasser i Frogn, og er en fin mulighet til å gjøre seg kjent i vår flotte kommune.
Det blir servert drikke på de fem mellomstasjonene. Vi anbefaler likevel at du som går tar med egen drikke og matpakke, det blir mange kilometer for deg som vil gå hele turen.
Turmarsjdeltagerne kan velge om de vil starte fra Ramme eller fra Follo museum.
• Start fra Ramme kl 10.00
• Start fra Follo Museum kl 11.00
Skogsløpet starter på Ramme gård kl 10.00 og løperne kan velge mellom 10 eller 28 km
NB for både turmarsj og skogsløp!
• Utdeling av start-nr. på Ramme gård, 8. september, kl 09.00 – 10.00.
• Utdeling av startnummer på Follo Museum fra 10.00 – 11.00.
Se vår nettside for mere opplysninger og påmelding.
Det blir satt opp tilbringerbuss fra Seiersten sentrum til Ramme, kl 08.45 søndag 8. september.
Tilbringerbussene vil ankomme Ramme ca. kl 09.15.
For de som kjører egen bil til Ramme Gård, er det gratis parkering på parkeringsplass P3 – gi beskjed til våre parkeringsvakter om bilnummer.
Det er returbuss til Drøbak/Ramme gård fra alle mellomstasjoner.
Arrangementsansvarlig:
Grete Weydahl, telefonnummer: 452 17 907
Ti-toppersturen i Vesterålen
På den nasjonale Kom Deg Ut-dagen, kan du delta på Vesterålen Turlag sin 10-TOPPERSTUR. Da kan du velge å gå en fjelltur der du enten er innom 10 eller 5 ulike fjelltopper, eller du kan følge ei turløype tilrettelagt for barnefamilier. Alle turene starter og slutter i Markmarka opp mot fjellet ved Stokmarknes lufthavn på Søndre Langøya i Hadsel kommune.
Tur langs gammelvegen på Lifjellet. Fra NyGosen til GamGosen
Lett tur fra NyGosen til GamGosen. Lavterskel tur på 1,5 km. Egnet for barnevogn, rullestol m.m.
Felleskjøring fra Grong Hotell kl. 10. Ta med mat og drikke. Litt historikk.
DNT/Namdal Turlag ønsker velkommen med på tur.
Havkajakk – onsdagspadling
DNT Vansjø Havkajakk har onsdagspadlinger hver onsdag utover høsten frem til oktober.
Onsdag 4. september padler vi fra Brevikbukta i Son og opp Såna i Hølen.
For mer informasjon følg med på aktivitetskalenderen på vår nettside!
Tine Fotballskole
Nærtur med krigshistorie
Lokal krigshistorietur til stedet hvor hjemmestyrkenes Q-lags hytte «Gøteborg» lå.
Vi møtes ved Våler forsvarsforenings låve i Kirkeveien 80. Her blir det en kort omvisning av Våler Forsvarsforening. Etter omvisning kjører vi samlet mot hjemmestyrkenes Q-lags hytte «Gøteborg». Vi parkerer og går samlet mot stedet hvor Q-laget «Gøteborg» holdt til under andre verdenskrig.
Lengde: Ca. 6 km t/r Passer ikke for rullestolbrukere.
Terreng: Smale skogsstier og noe ulendt terreng. Husk gode tursko.
Eidsvoll Turlags Kom Deg Ut dag
KDU dagen arrangeres på Løntjernbråtan i Gullverket, øst i Eidsvoll. Vi arrangerer sammen med flere lag og foreninger.
Eidsvoll Turlag arrangerer natursti fra parkering til arrangementsted, 1,8 km. Det blir varme bålpanner, pinnebrød, pinnespikking mm.
Dette passer for familier, stor, små og eldre.
Forøvrig har Lions Eidsvoll kafe med grilling, kaker, kaffe og mineralvann. Aktiviteter med Eidsvoll Jeger og Fisk. Diverse boder med salg.
Deltakerne kan bruke bålpannene.
Krever ingen påmedling
Mer informasjon kommer senere på Eidsvoll Turlags nettside og FB side
Kom deg ut-dagen
Kom deg ut-dagen i Nesparken
Vi gleder oss til det årlige fellesarrangementet sammen med mange andre lag og foreninger
DNTs Kom deg ut-dag og andre grønne lag og foreningers Familiedag er en hyggelig tradisjon for store og små i Mosseregionen. Her kan man kose seg med quizløype, støvelkasting, kasting på boks, styltegåing, vafler, soppsuppe og mye, mye mer. Besøk oss på vår stand og bli med på mye lek og gøy!
Premier til de minste som går quizløypa.
Generasjonslekene
Hva er Generasjonslekene?
Generasjonslekene handler om å være aktive sammen. Barn, foreldre og besteforeldre – ulike generasjoner som er i aktivitet gjennom idrett og lek. Her er det viktigste å samarbeide og ha det gøy, ikke å vinne. Lagene som består av minst to generasjoner, er med på flere ulike aktiviteter. Disse er lagt til rette slik at alle skal kunne være med, uansett alder og aktivitetsnivå.
Hvordan bli med på Generasjonslekene?
Sett sammen et lag på 3-5 personer, for eksempel to barn, tante og nabo-bestefar, eller mor og to barn – helt opp til dere. Underveis i lekene kan dere ta del i flere ulike aktiviteter. Dere trenger ikke å trene aktivt eller ha treningsklær for å være med. Her møter du opp som du er.
I Alstahaug arrangeres Generasjonslekene lørdag 31.august 12:00-15:00 i Novika.
Arrangør: Alstahaug & Leirfjord Jeger- og Fiskerforening og Alstahaug Frivilligsentral
Haustvandring
Me går ein tur på traktorveg frå Gjerstad til Dale innerst i Dyrvedalen og tilbake
Bygdadag på Grong bygdemuseum
Bygdadagen på «Bergsmo» i Grong er en årlig begivenhet som sammenfaller med friluftslivets uke. Vi sitter og vandrer i hovedsakute på tunet mellom de ulike byggene med utstillinger og nyter kaffe, selskap og begivenheter utover dagen i serveringsområdet. Mange av utstillingene har friluftsliv – men også bruk av naturen – som tema. Se Namsenbåten bygges år for år i båtbyggerverkstedet etter Alfred Urstad, temautstillinger fra bygdelivet i gamle dager hvor friluftsliv oftere hadde en eksistensiell betydning gjennom sanking av ingredienser til hushold og overlevelse, men som også representerte brytningstider hvor det internasjonale storsamfunnet ble grenseoverskridene for naturopplevelser og fremmet også perspektiver av livsnytelse særlig i våre elve- og fiskerike områder. På museumsområdet får du i tillegg underholdende og informative tablåer som forsøker å gjenskape historiske glimt av livet i Grong før i tida.
Åpning av dagsturhytta i Os
Os kommune åpner dagsturhytta si på Gruvåsen i Dalsbygda! Det store området med gamle gardstufter og gruvetomter er ryddet og restaurert, og bygda ønsker alle velkomment til ei storslått åpning i et flott natur- og kulturområde! Vel møtt!
Moser på rikmyr. Mosekurs på Korpemyr, Mjøndalen
Vi skal se på Korpen N, en artsrik slåttemyr, hvor BBF har arbeidet flere sesonger med restaurering. https://faktaark.naturbase.no/?id=BN00023299
Artsmangfoldet er stort på denne lokaliteten, denne gangen skal vi se på moser.
Ta med lupe, minst 10 ganger forstørrelse. Dersom du vil ha med noen skudd av moser for å se på hjemme, så ta med små papirposer.
Husk gummistøvler – og siden dette er ei våt myr, følg med på gjennomgang av sikkerhetsregler før turen.
Kursleder: Svein Olav Drangeid
Restaurering og skjøtsel finansieres av Miljødirektoratet ved Statsforvalteren i Buskerud og Sparebankstiftelsen DNB
Foto: Furutorvmose, Jan Sørensen
Vannplanter i og ved Sandvikselva, Rud, Bærum
Samarbeidspartner: Bærum Elveforum
Vi i Buskerud Botaniske Forening bekymrer oss for tilstanden i fjorden, og for elver og vann. I den forbindelse tenker vi å bidra med den aktiviteten vi er best på, nemlig artskartlegging. Sommeren 2024 kommer vi til å være i felt, med kurs og kartlegging. Vi ser vel for oss at dette er et prosjekt vi må arbeide med over lengre tid. I forhold til livet i fjorden, er jo også floraen/tilstanden i alt vann som renner ut i fjorden viktig.
Det blir det opplæring i bruk av mobilversjonen av artsobservasjoner, mobil.artsobservasjoner.no. Du kan se hvordan funksjonen virker på en pc på denne lenka. Brukerne må stille inn kameraet på mobilen slik at koordinater registreres på bildet. Så leser programmet tid og sted fra bildet, og Artsoraklet vil foreslå en art (som må kvalitetssikres). Så kom igjen, skaff deg brukernavn og passord på artsobservasjoner.no. Når du velger Bidra med ditt funn, og følger instruksjonene, kan du siden gå inn og kontrollere funnet via pc’en.
Dersom du vil jobbe med vannplanter på egen hånd, se på NIVAs flora på nett, Fotoflora for norske vannplanter: https://www.niva.no/omradesider/fotoflora-for-norske-vannplanter.
Medlemsforeningene i Sabima er invitert.
Foto: Bukkeblad av Jan Sørensen
Friluftslivets dag på Isdammen
Det 15 arrangementet med fokus på enkekt friluftsliv på Isdammen, Årvoll. Det blir kanopadling, pinnebrød på bål, natursti, livlinekasting, rappellering og andre aktiviteter