Åtte ting å gjøre på egenhånd i Friluftslivets uke
2. – 10. september inviteres hele Norge til å bli med ut i naturen. Her er forslag til ting du gjøre, uansett hvor i landet du bor.
Har du lyst til å fylle Friluftslivets uke med enda flere gode naturopplevelser enn turene og aktivitetene du finner i aktivitetskalenderen?
Her er våre tips til hvordan du kan komme deg ut denne uka, enten det er sammen med familien, med venner, eller alene.
1) Bli med på #nattinaturen lørdag 3. september
Denne natta vil du ikke gå glipp av! I 2022 sov opp mot 100 000 ute under #nattinaturen. Vil du være med og slå rekorden i år?
Om du overnatter på terrassen, på fjellet, på en strand eller i nærskogen, er helt opp til deg. Om du sover alene, med venner eller familie skal vi heller ikke blande oss borti. Les mer om #nattinaturen her.

HVOR DU VIL: Alt du trenger å gjøre for å delta er å ta med deg en sovepose, et telt, ei hengekøye eller hva du måtte foretrekke, og legge deg til ute. Foto: Mathias Vinje
2) Ta en sopptur
Hvis du først lærer deg noen enkle begynnersopper, er dette en aktivitet det er lett å bli hekta på. En av grunnene til at Friluftslivets uke finner sted nettopp i september, er at dette er tiden for å komme seg ut og høste av naturen.
Soppens dag 3. september er en super anledning til å ta seg en sopptur. Denne dagen blir det arrangementer, soppkontroller og fellesturer flere steder i landet. Se gjerne vår nybegynnerguide til sopp.
3) Oppdag nærnaturen fra sykkelsetet
I storbyene har mange vært flinke til å bruke sykkelen som framkomstmiddel det siste året. Men hva med å la sykkelturen i det fri få være et mål i seg selv?
Å sykle i skog og mark kan gi en skikkelig frihetsfølelse, samtidig som du kommer nær naturen og får brukt kroppen. På sykkel kan du også nå spennende steder, som du kanskje ikke når like lett til fots. Syklistenes Landsforening har samlet grønne og hyggelige sykkelruter i Norges største byer.
4) Nyt frokosten, lunsjen eller middagen ute
Maten smaker bedre ute, sånn er det bare. Hva med å gjøre en avtale med en venn, familien eller en kollega om å ta et måltid sammen ute i løpet av uka?
Hvis du er lei av matpakka, finner du garantert noen nye turmat-oppskrifter på Turmat fra hele verden. Bare husk å være forsiktig og benytte deg av en godkjent bålplass dersom du vil fyre opp ild.

ENKELT UTEMÅLTID: Dere velger selv om dere vil tilberede maten utendørs og la det være en del av opplevelsen, eller om dere tar med noe ferdig. Foto: Synne Kvam
5) Prøv deg på turorientering
Å være på tur blir plutselig mye morsommere når man kan lete etter poster samtidig.
Turorientering er en fin aktivitet for deg som ønsker å komme i bedre form, samtidig som du vil ha gode naturopplevelser. Postene er delt inn i ulike farger etter vanskelighetsgrad, noe som gjør at det passer for alle. Gå for de grønne postene dersom du er nybegynner.
Vil du komme i gang med turorientering? Les mer på nettsidene til Norsk Orientering.
6) Ta en Tur med mening!
Vi nordmenn er et turglad folk. Tenk så mye søppel vi kan få ryddet hvis hver av oss neste gang tar med oss en pose og fyller den med det vi kommer over.
Helgen 8. – 10. september oppfordrer Norsk Friluftsliv og Hold Norge Rent til å ta en Tur med mening. Bli med å gjøre en liten innsats både for nærmiljøet og din egen trivsel!

BIDRAR: Har du et turområde i nærheten av deg som trenger litt kjærlighet? Ved å ta en Tur med mening bidrar du både for naturen og andre turgåere. Foto: Paulina Cervenka
7) Fotosafari i naturen
Hva med å ta en tur ut og ta bilder av fin natur, dyr, planter, utsikt eller annet du kommer over på din vei?
Gi turen din et mål ved å se etter gode motiver i naturen som kan fotograferes på veien. Du trenger ikke et dyrt kamera for å leke deg med å ta fine bilder på tur, for det meste holder mobilkameraet i massevis. Se friluftsfotografens beste tips til hvordan du tar fine turbilder med mobilen.
Deltar du på #nattinaturen, kan du også vinne flotte premier om du deler ditt beste bilde fra kvelden!
8) Lån utstyr og prøv noe nytt
Visste du at du kan du låne sport- og friluftsutstyr gratis hos BUA Norge? Tilbudet er rettet mot barn og unge, men alle kan låne.
Friluftslivets uke er en flott anledning til å teste ut nye friluftsaktiviteter, og da er BUA god å ha. Det er jo synd å kjøpe splitter nytt utstyr til en aktivitet du enda ikke har prøvd. BUA Norge er en ideell organisasjon, og BUA-nettverket består av 126 utlånsordninger over hele landet. Søk opp din nærmeste utlånsordning her.

TIL LÅNS: På en utlånssentral kan du finne alt fra redningsvester til hengekøyer, og mye mer. Foto: Eivind Haugstad Kleiven